Fotoğraf Makinesi Çeşitleri Nelerdir?
Fotoğraf makinelerini incelediğinizde SLR, DSLR veya orta format gibi kısaltmalara ve terimlere mutlaka denk gelmişsinizdir. Bu kısaltma ve terimler, fotoğraf makinesinin türünü gösteren kısaltmalardır. Bu makalemizde özelliklerine göre fotoğraf makinelerinin nasıl çeşitlenip, sınıflara ayrıldığını anlatalım istedik.
Fotoğraf makinesinin icadından bugüne kadar, kullanım amaçları ve teknik özelliklerine göre birçok fotoğraf makinesi çeşiti ortaya çıkmıştır. Bütün fotoğraf makinesi çeşitleri veya türleri bir amaca hizmet edebilmek adına üretilse de, ilerleyen zamanlarda bazı fotoğraf makinesi çeşitleri daha az kullanılmaya başlandığından dolayı ortadan kalkmış veya yaygınlığını yitirmiştir.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan fotoğraf makineleri genellikle vizör sistemlerine göre sınıflandırılmış fotoğraf makinelerinden oluşurlar. Peki diğer fotoğraf makinesi türleri nelerdir derseniz, fotoğraf makineleri çeşitleri genel olarak 4 ana sınıfa ayrılırlar;
- Kullandığı filmin boyutuna göre (APS Format, Orta Format, Büyük Format)
- Netleme sistemlerine göre (Manuel Netleme, Otomatik Netleme)
- Kayıt sistemlerine göre (Analog, Dijital)
- Vizör tipine göre (TLR, SLR, DSLR)
Günümüze kadar üretilen tüm fotoğraf makineleri yukarıdaki 4 ana sınıfa göre çeşitlendirilip üretilmiştir. Şu an bizim yaygın olarak kullandığımız DSLR fotoğraf makineleri; film boyutuna göre orta format, netleme sistemine göre otomatik netleme, kayıt sistemine göre de dijitalolarak sınıflandırılabilir.
Her zaman bir yerlerde gördüğümüz ama bir çoğumuzun ne anlama geldiğini bilmediğimiz DSLR gibi terimler, vizör tipine göre fotoğraf makinesi çeşitini ifade ederler. Dilerseniz vizör tipine göre fotoğraf makinesi çeşitleri nelerdir, açıklamaya başlayalım.
SLR Fotoğraf Makineleri
SLR terimi single lens reflex kelimelerinin kısaltmasıdır. Tek mercek yansıtma anlamına gelir. Bir mercek kullanan analog fotoğraf makinalarına SLR fotoğraf makineleri denir.
Adından da anlaşılabileceği gibi bu fotoğraf makinelerinde bir adet lens bulunur. Lensin içine giren görüntü bir ayna yardımıyla vizöre aktarılır. Bunun anlamı ise vizörden baktığımızda gördüğümüz alan ile fotoğrafın çekildiği alanın aynı olmasıdır. Yani neyi görürsek onu çekeriz. Bu yüzden, bu tarz fotoğraf makinelerinde parallax hataları bulunmaz. Önceleri analog olarak üretilen SLR fotoğraf makineleri, teknolojinin gelişmesi ile birlikte fotoğrafları filmlere değil, sensörlere kayıt etmeye başlayıp, dijitalleşmiş ve DLSR fotoğraf makinelerine evrilmişlerdir. SLR ile DSLR fotoğraf makinelerinin en büyük farkı da zaten budur.
DSLR İle SLR Arasındaki Farklar
- SLR fotoğraf makineleri fotoğrafları film üzerine yansıtırken, DSLR fotoğraf makineleri sensörler üzerine yansıtırlar.
- SLR fotoğraf makineleri ile çekilen fotoğraflar film üzerine tab edildiklerinden dolayı herhangi bir düzenleme veya oynama yapılamaz. DSLR fotoğraf makinelerinde ise çektiğimiz fotoğrafları Photoshop benzeri uygulamalar ile rahatlıkla düzenleyebiliriz.
- SLR fotoğraf makineleri video çekemezler. DSLR fotoğraf makineleri ile 4K videolar çekilebilir.
- SLR fotoğraf makinelerinde çekilen fotoğraflar anlık olarak görülemez, DSLR fotoğraf makinelerinde ise görülebilir.
- SLR fotoğraf makinelerinde elinizde bulunan film kapasitesi kadar çekim yapabilirsiniz, DSLR fotoğraf makinelerinde ise hafıza kartınızın boyutu kadar çekim yapabilirsiniz.
TLR Fotoğraf Makineleri
TLR terimi twin lens reflex yani, iki mercekli ayna anlamına gelir. SLR fotoğraf makinelerinin aksine, bu tarz fotoğraf makinelerinde iki adet lens bulunur. Lenslerden birisi görüntüyü filme aktarırken, diğer lens görüntüyü vizöre yansıtır.
Bu tipteki fotoğraf makinelerinin en büyük sorunu; parallax hatası olarak bilinen ve vizörde görülen görüntü ile film üzerine basılan görüntü arasındaki alansal farktır. Rolleiflex ve Lubitel marka fotoğraf makineleri bu tarz fotoğraf makinelerine örnek olarak gösterilebilir.
Rangefinder Fotoğraf Makineleri
Rangefinder Fotoğraf Makineleri, SLR fotoğraf makineleri popüler oluncaya kadar hem profesyonel hem de amatör fotoğrafçıların oldukça yaygın olarak kullandıkları bir fotoğraf makinesi çeşidiydi.
Rangefinder fotoğraf makinelerini SLR’lardan ayıran en büyük fark aynalarının olmamasıdır. Aynalarının olmaması sayesinde lens filme daha fazla yaklaşabildiğinden odak mesafeleri oldukça kısadır. Böylece geniş açı lenslerin dizaynı daha kolay olduğundan, kaliteli geniş açılı lensler üretilebilir. Bu sebepten dolayı kullanım amaçları daha çok, geniş açılı fotoğraflar çekebilmek içindir.
Ancak üzerlerinde ayna olmadığı için fotografçı fotoğrafı çektiği an ne çektiği göremez. Ayrıca fotoğraf makinesinin dizaynı daha çok geniş açılı lensler için uygun olduğundan dolayı, en uzun odak uzaklığına sahip lensleri ancak 135mm’dir.