Fotoğrafa Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler
Hangi fotoğraf makinesini ve lensleri almanız gerektiğine karar verip, ekipmanınızı satın aldıysanız, artık hayalini kurduğunuz fotoğrafları çekmeye başlayabilirsiniz. Ama fotoğraf makinesine sahip olmanız, başarılı bir fotoğrafçı olabilmek ve iyi fotoğraflar çekmek için atmanız gereken adımlardan sadece biri, hatta belki de en önemsizidir.
Fotoğraf makinenizi satın alana kadar bir sürü araştırma yapıp, bütçenize en uygun fotoğraf ekipmanlarını seçene kadar bayağı bir araştırma yaptınız, onlarca siteye girip bir sürü inceleme okudunuz, video izlediniz, tavsiyeler aldınız. Artık önünüzde iyi bir fotoğrafçıolabilmek için hiçbir engel kalmadığını düşünüyorsanız çok büyük bir hata yapıyorsunuz.
Fotoğrafçılık; başlangıç çizgisinin olduğu ama bitiş çizgisinin asla gelmeyeceği bir maraton aslında. Öncelikle şunu iyice anlamanız lazım; fotoğrafçılık kısık ateşte yemek pişirmek gibidir. Gelişiminiz o kadar yavaş, zahmetli ve yorucu olur ki; devam edebilmek için inanılmaz bir motivasyona, yeteneğe, para ve zamana ihtiyaç duyarsınız. Aslında çıkış noktanız; fotoğrafa neden başlamak istediğinizi anladığınız ana kadar dayanabilmek olmalı.
Sırf fotoğraf çekmek için bu yola girdiyseniz, zaten paranız olduğundan ekipmanlara o kadar para verdiyseniz, bu yazıyı okumanıza hiç gerek yok. Çıkın gördüğünüz her şeyin fotoğrafını çekin, ekipmanlarınız ile hava atın, eş-dost alışverişte görsün mantığı ile fotoğraf makineniz ile dolaşın, soranlara da fotoğraf çekiyorum deyin. Hala okumaya devam edip, gerçekten fotoğrafçılık nedir öğrenmek, tecrübe etmek istiyorum diyebiliyorsanız, o zaman dilim döndüğünce bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Başlangıçtaki amacınızın iyi fotoğraf çekmek değil, iyi bir fotoğrafçı olmak olduğunu unutmayın.
Mutlaka Bir Fotoğrafçılık Kursuna Gidin
Yaşadığınız şehirde ücretli veya ücretsiz bir fotoğraf kursu mutlaka vardır. Size en uygun olduğunu düşündüğünüz bir fotoğraf kursuna mutlaka kayıt olun. Böylece hem teknik konularda kendinizi geliştirebilirsiniz, hem de fotoğrafın konuşulduğu, sizin gibi fotoğraf sevdalısı fotoğrafçılar arasındayken gündemi daha yakından takip etme şansını yakalarsınız. Ben temel fotoğrafçılık eğitimim için Muammer Yanmaz‘ın eğitmenliğini yaptığı 40 Haramiler Fotoğrafçılık kursuna gitmiştim, tavsiye ederim.
Fotoğraf Gezilerine Katılın
Ücretli ve ücretsiz olarak, hem şehir içi hem de şehir dışı fotoğraf gezileri düzenleyen bir sürü Facebook grubu ve internet sitesi mevcut. Facebook üzerinden bu gruplara katılıp, planladıkları fotoğraf gezilerini inceleyip, size uygun olduğunu düşündüğünüz fotoğraf gezilerine katılın.
Fotoğraf gezileri size birçok fotoğrafçılık konusunda pratik yapma imkanı sağladığı gibi, sizden daha tecrübeli fotoğrafçılar ile tanışma şansı yakalamanızı ve onları fotoğraf çekerlerken gözlemlemenizi sağlarlar. Bu bağlamda, “Vizördeki Hayatlar” Fotoğraf Grubunun Facebook sayfasını takip edip, fotoğraf gezilerine katılmanızı tavsiye edebilirim.
Fotoğrafçılık Gruplarına Katılın
Fotoğrafçılık her ne kadar bireysel bir sanat dalı gibi görünsede, eğer amatör fotoğrafçılıkyapmaya devam edecekseniz, mutlaka bir grubunuz olmalı. Bu grup, fotoğrafçı arkadaşlarınız ile takıldığınız kendi içinizde bir grup olabileceği gibi, sosyal medya üzerinden takip edip, katıldığınız bir fotoğrafçılık grubu da olabilir.
Facebook gibi mecralar üzerinden dahil olduğunuz fotoğraf grupları sayesinde hem yeni fotoğrafçılar ile tanışabilir, hem de çektiğiniz fotoğrafları bu gruplarda paylaşıp fotoğraflarınıza yapılan yorum, öneri ve eleştirileri gözlemleyebilirsiniz.
Araştırmacı Olun
Başarılı olabilmek ve çağın gerisinde kalmamak için, her konuda olduğu gibi, fotoğrafçılıkkonusunda araştırmaya durmadan devam etmelisiniz. Yeni çıkan donanımları, yaratıcı fotoğraf projeleri fikirlerini, ilginç haberleri, usta fotoğrafçıları, fotoğrafınızı geliştirebileceğini düşündüğünüz her konuyu okumalı ve araştırmalısınız.
Araştırma yapmak sizi standart fikirlerin dışına iter. İnternet ve sosyal hayatınızdan fotoğraf ile ilgili konuşulan konuları düşünün, bir süre sonra hep aynı konuların tekrar tekrar konuşulduğunu şahit olacaksınız. “Ne ile çektin, nasıl çektin, nasıl düzenledin” Bu konuların dışına çıkamazsanız fotoğrafınızı geliştiremezsiniz. Bu kısır döngüden kurtulmanın yolu, çalışmalarını beğendiğiniz fotoğrafçıların hayat hikayeleri okumaya başlamanız olabilir. Yada fotoğrafçılık konusunda isim yapmış yabancı fotoğrafçılık bloglarını takip etmek, fotoğraf yarışmalarına katılıp, ödül alan fotoğrafları incelemek veya fotoğrafçılık ile ilgili belgesel izlemek, kitap okumak olabilir.
Öncelikle şunu iyice anlamalısınız; iyi bir fotoğrafçı olabilmeniz için gerekli fotoğraf ekipmanlarına sahip olmanız, sizi hedefe götüren bir araçtır. Önemli olan; sahip olduğunuz ekipman donanımı değil, sizin kendinizin sahip olduğu kişiselden donanımlarınızdır. Bu donanımları da okuduğunuz kitaplar, izlediğiniz filmler, hayata karşı bakışınız gibi konular belirler.
Eğer fotoğrafınıza karakter basamaz, kendinizden bireyler katamazsanız, asla başarılı bir fotoğrafçı olamaz, ancak başkalarını taklit eden sıradan bir fotoğrafçı olursunuz. Bir süre sonra da sıkılıp, fotoğrafı bırakırsınız zaten. İşte bunlar yaşanmasın diye, bol bol araştırma yapıp, kendinizi geliştirmeli ve kendi yolunuzu çizebilmelisiniz.
Bol Bol Pratik Yapın
Denemekten ve yeni yöntemler keşfetmeye çalışmaktan asla yorulmayın. Fotoğraf çekmek yemek yapmaksa, ateşi motivasyondur. Motivasyonunuzu kaybetmemek için bol bol fotoğraf çekmelisiniz. Fırsat bulduğunuz her zaman, fotoğraf çekmek için dışarı çıkın. Ne kadar çok fotoğraf çekerseniz, fotoğraf stiliniz o kadar çabuk gelişir. Böylece neleri çekmekten hoşlandığınızı daha çabuk kavrayıp, kendinizi bu yönde geliştirebilirsiniz. Bol bol pratik yapmak size el alışkanlığı kazandırmanın yanında, bakış açınızı, kadrajınızı, kompozisyonunuza da geliştirir.
Fotoğrafçılıkta kendiniz harekete geçmezseniz, ne kadar araştırma yapsanız, iyi fotoğraf düzenleseniz, dünyanın en iyi fotoğrafçıları ile arkadaş olsanız bile, gelişme sağlayamazsınız.
Fotoğraf Okumayı Alışkanlık Haline Getirin
500px, 1x, Flickr gibi internet siteleri ile Facebook, Instagram gibi sosyal medyalardan takip ettiğiniz fotoğrafçıların çektikleri fotoğrafları sadece “like” edip çabucak tüketmeyin. Nasıl ve hangi koşullarda çekildiğini anlamaya çalışın. Fotoğrafçının neden bu fotoğrafı çekip, bizlerle paylaştığını düşünün, nasıl düzenlediğini çözmeye çalışın. Fotoğraf okumak derken sadece teknik anlamda değerlendirme yapmanız da çok doğru olmayacaktır.
Örneğin uzak bir köyde çekilmiş “Sümüklü Çocuk” fotoğrafını gördüğünüzde, gitmiş sümüklü çocuk çekmiş diye düşünürseniz, kendinizi geliştiremezsiniz. Fotoğrafçı o fotoğrafı çekebilmek için, bilmem kaç saat yol gitmiş, saatlerce yürümüş veya soğuktan donmuş olabilir. Fotoğrafçının emeğine saygı duyun.
Photoshop Öğrenin
Fotoğraflarımı beğenelerin bana sordukları sorular arasında en sevmediğim soru “Photoshop var mı” olur. Evet tabiki Photoshop var. Çünkü dijital fotoğrafçılık yapıyoruz ve fotoğraflarımızı düzenlerken Photoshop kullanmak zorundayız. Eskiden fotoğrafçılara usta denmesinin sebebi sadece iyi fotoğraf çekebildiklerinden dolayı değildi. Eski fotoğrafçılar, şimdi bizim birkaç tık ile dakikalar içince yaptığımız photoshop işlemleri için, karanlık odalarında bir sürü kimyasalı birbirine karıştırıp, en doğru efekti vermeye çalışıyorlardı. Bu da ustalık gerektiren, zorlu bir iş olduğundan, bu işin erbaplarına usta derlerdi.
Tabiki devir değişip, fotoğrafçılık analog fotoğrafçılıktan dijital fotoğrafçılığa doğru gelişince, fotoğraf düzenleme işi de dijitalleşti. Bugünün şartlarında Photoshop kullanmamak, ben fotoğraf çekerim ama düzenlemem demek ile eşdeğer. Bu sebeblerden ötürü, dijital fotoğraf çeken her fotoğrafçının giriş seviyesinde bile olsa mutlaka Photoshop, Lightroom gibi fotoğraf düzenleme programlarını kullanabilmesi şarttır.
Benim şimdilik fotoğrafa yeni başlayanlara verebileceğim aklıma gelen tavsiyeler bu şekilde. Aklıma yeni tavsiyeler geldiğince, konuyu güncellemeye çalışacağım. Sizin de aklınıza gelen tavsiyeler veya karşılaştığınız sorunlar var ise, makelenin sonunda bulunan yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz. Işığınız bol olsun.