Nasıl Daha İyi Portre Çekilir?
Portre Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları, Portre Fotoğrafı Nasıl Çekilir?
Portre veya insan fotoğrafları, fotoğrafçılık dünyasında belki de en fazla çekilen konudur. Selfie çekenlerden tutunda, sosyal medya hesaplarında profil fotoğrafı çektirenlere kadar, hemen herkes ya portre fotoğrafları çekmiştir, yada çektirmiştir.
Cep telefonları ile portre fotoğrafları çekmek istediğinizde, kullandığınız telefonun “Portre Modu” var ise tek yapmanız gereken telefonunuzu portre moduna almaktır. Sonrasında da çektiğiniz fotoğrafı telefonunuza kurduğunuz fotoğraf düzenleme uygulamaları kullanarak düzenlediniz mi, işte size mükemmel bir portre fotoğrafı.
Ama konumuz akıllı telefonlar ile değil, profesyonel fotoğraf makineleri ile en iyi portre fotoğraflarının nasıl çekileceği olduğundan, fotoğraf makineniz ile en doğru ve iyi portre fotoğraflarını nasıl çekebileceğiniz konusunda birkaç öneri ve fikir vermek istiyoruz.
Portre Fotoğrafları İçin Lens Önerileri
Konu portre fotoğrafları olunca belki en çok dikkat edilmesi gereken konu, kullanacağınız lensin odak uzaklığı olmalı. Portre fotoğrafları çekerken kullanacağınız lensin odak uzaklığının minimum 50mm olmasını tavsiye edilir. Odak uzaklığı daha az olan bir lens ile portre fotoğrafları çekerseniz, modelin yüzünde oluşacak distortion (köşelerden eğilme) etkisi, görselliğin ön planda olduğu bir çekimde göze çok hoş gelmeyeceği için tercih edilmemelidir.
Size tavsiyem portre fotoğrafları çekerken 85mm veya 135mm gibi prime tele lensler veya 55-200mm, 70-200mm gibi tele zoom lensler kullanmanızdır. Portre fotoğraflarında en çok arzu edilen şey, modelin arka plandan kopartılması olduğundan, tele lensler ile çekim yapmak bu konuda size çok yardımcı olacaktır.
Ancak bazı fotoğrafçılar distortion etkisini sevdiklerinden dolayı, fotoğraflarını 24mm gibi odak uzaklığı daha az olan lensler ile çekmek isteyebilirler. Fotoğrafçılıkta her konuda olduğu gibi, portre fotoğrafçılığında da bazen standartların dışına çıkmak fark yaratabilir. Bunu asla göz ardı etmeyin.
Portre Fotoğraflar İçin Fotoğraf Makinesi Ayarları
Portre fotoğraflarınızı çekerken dikkat etmeniz gereken ilk husus; fotoğraflarınızı kesinlikle manuel modda çekmeniz olmalıdır. Böylece diyafram, enstantane ve ISO gibi ayarlar üzerinde tam kontrol sahibi olursunuz. Bu 3 ayar içinde iyi portre fotoğrafları için en önemli ayar nedir diye soracak olursanız, kesinlikle diyafram ayarları derim.
Diyafram Ayarları
Portre çekerken diyafram değerinizin ne olacağı, hem ışık koşullarına, hem de modelinize bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Eğer tek bir model çekiyorsanız, f/2 – f/4 arasında bir diyafram değeri kullanabilirsiniz. Eğer birkaç kişinin portre fotoğrafını çekiyorsanız, çektiğiniz herkesin net görünebilmesi için f/5.6 – F/8 arasında bir değer işinizi görecektir.
Portre fotoğraflarında en çok arzu edilen şey, modelin arka plandan kopartılması, arka planı flu yapmak mevzudur. Durum böyle olunca yukarıda bahsettiğim diyafram değerlerinden daha açık (f/1.4, f/1.8) diyafram değerlerini kullanmak isteyebilirsiniz. Kendi adıma konuşacak olursam; ben portre fotoğraflarımın çok büyük bir çoğunluğunu f/1.4 gibi çok açık diyafram değerlerinde çekiyorum.
Ancak bu durumun şöyle bir riski mevcut; bu değerlerde alan derinliği o kadar dardır ki, odak noktanızı seçerken çok hassas ve dikkatli olmalısınız. Modelinizin gözlerine netlemek isterken, bu kadar dar bir alan derinliğinde burnuna netlerseniz fotoğrafınızı çöp edersiniz. Bu yüzden odaklama becerilerinizden emin değilseniz, işinizi garantiye almak için f/2.8 gibi hem arkaplanı flu yapabileceğiniz, hem de riskin daha az olduğu bir diyafram açıklığında fotoğraf çekebilirsiniz.
Enstantane Ayarları
Aslında doğru enstantane hızı hakkında benim çok hoşuma giden, mutlaka uyguladığım bir kural var. Enstantane hızımı, çekim yaptığım odak uzaklığının altına asla düşürmeyeye gayret ediyorum. Örneğin; o an çekim yaptığım odak uzaklığı 200mm ise, enstantane hızımı asla 1/200 altına düşürmüyorum. Böylece fotoğrafımın flu çıkmamasını da garanti altına almış oluyorum.
Portre fotoğrafları çekerken de yukarıdaki kuralı mutlaka uyguluyorum. Ama zaten çoğu zaman fotoğraf makinem bana daha hızlı enstantane hızları ile fotoğraf çekmemi sağlayacak 1/2000, 1/3200 gibi değerleri veriyor. Portre fotoğrafı çekerken önceliğiniz enstantane değil, diyafram değeriniz olmalı. Bu yüzden önce diyafram değerinizi verin, enstantane hızınızı da bahsettiğim kuralı uygulayarak vermeye çalışın.
Eğer fotoğraflarınızı enstantane hızının sizi çok zorlayacağı, ışık şartlarının çok yeterli olmadığı kapalı bir ortamda çekmeye çalışıyorsanız, enstantane hızı konusunda daha özgür hareket etmek adına fotoğraflarınızı tripod ile çekebilirsiniz.
ISO Ayarları
Portre fotoğraflarında ISO’nuzu olabildiğince düşük tutmanız gerekir. İdeal olarak 100-400 aralığı sizin için uygun olacaktır.
Portre Fotoğrafı Çekmenin Püf Noktaları
Portre çekerken aynen diğer fotoğrafçılık konularında olduğu gibi, mutlaka altın orana ve doğru kompozisyon için kadrajına dikkat etmelisiniz. Modelinizin yüzünü vizörden baktığınızda gördüğünüz yatay ve dikey çizgilerin kesiştikleri noktalara getirmeye çalışın. Böylece insan gözüne daha güzel görünen fotoğraflar çekmiş olursunuz.
Dikkat etmeniz gereken bir başka konu da arka plan olmalıdır. Modeli çektiğiniz arka planın karışık olmamasına dikkat edin. Karışık bir arka plan kullanarak çektiğiniz fotoğraf, izleyenlerin dikkatini dağıtacaktır.
Modele netleme yaptığınızda mutlaka size yakın olan gözüne netleme yapın. Bu şekilde fotoğrafın dramatik gücünü daha iyi yansıtabilirsiniz.
Çok zor durumda kalmadıkta sert ışıkta portre fotoğrafı çekmeyin. Her şeye rağmen sert ışık altında fotoğraf çekmek zorundaysanız, modelinizi ışığın durumuna göre konumlandırmaktan çekinmeyin. Reflektör etkisi yaratacak gölge bölgeler arayın. Kapı eşikleri, cam kenarları bu durumlarda imdadınıza yetişecektir.
Modeliniz İle İletişim Kurun
Buraya kadar nasıl daha iyi portre fotoğrafları çekebileceğinize dair teknik konuları bazı detayları anlatmaya çalıştım. Ama işin içinde insan fotoğrafı çekmek olunca, sadece teknik bilginin yeterli olamayacağını düşünüyorum.
Portre fotoğrafları çekerken öncelikle çektiğiniz model veya kişi ile aranızda bir bağ kurulmuş olması şarttır. Modeliniz profesyonel değilse, zaten nasıl poz vereceğini, nasıl davranacağını bilemeyecektir. Bu yüzden hemen fotoğraf makinenize sarılmayın. Önce bir hal hatır sorun, tanışın. Biraz konuştuktan sonra fotoğrafını çekmeye çalışın. Herkesin bir hikayesi vardır, hikayesini anlatmasına müsade edin, sabırlı olun. Belki de en önemlisi ona değerli ve önemli olduğunu hissettirin.