Profesyonel Fotoğraf Makinesi Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Profesyonel Fotoğraf Makinesi Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

En sonunda profesyonel fotoğraf makinesi almaya karar verdiniz ama hangi fotoğraf makinesini seçmeniz gerektiği, yanında hangi lensleri ve ekipmanları almanız konularında aklınız hala karışıksa yazıyı okumaya devam edin derim.

Dslr Fotoğraf Makinesi Tavsiye

İlk önce hangi marka model fotoğraf makinesi almanız gerektiğine karar vermelisiniz. Eğer ilk kez bir profesyonel fotoğraf makinesi alacaksanız başlarda çok fazla yatırım yapmanıza gerçekten gerek yok. Son zamanlarda piyasaya çıkan başlangıç seviyesindeki her hangi bir fotoğraf makinesi işinizi görecektir emin olun.



Yeni başlayanlar için fotoğraf makinesi seçerken dikkat etmeniz gereken belli başlı konular var, bunları atlamayın yeter.

Nedir bu konular derseniz; bir kere DSLR ‘mı alacaksınız yoksa aynasız bir model mi buna karar vermelisiniz. DSLR yani fotoğraf muhabirlerinin kullandıkları, büyük ve ağır olanlardan mı, yoksa son yıllarda popülaritesini artıran aynasız fotoğraf makinelerine mi yönelmeniz gerektiği konularını iyice araştırmalısınız. Her iki türün de birbirlerine bazı konularda üstünlükleri bulunuyor. Bu üstünlüklerin hangilerinin sizin avantajına olduğuna karar verip, ona yönelmeniz en doğrusu olacaktır. Ama teknolojinin yavaş yavaş aynasız fotoğraf makinelerine doğru kaydığını belirtmem gerek.

Ben senelerdir Nikon D700 ve D800 DSLR modellerini kullanıyorum ama ilk fırsatta Nikon Z6 veya Nikon Z7 aynasız modellere geçmek için fırsat kolluyorum diyelim…

Aynalı veya aynasız, kararınızı verdiyseniz sıra hangi model fotoğraf makinesi almanız gerektiği konusuna gelecektir. Çarpanlı mı, çarpansız mı, ekranı hareketli mi değil mi, işlemcisiydi, ISO başarımı derken aklınız baya karışacak demedi demeyin…Ama yazımın başında da dediğim gibi; eğer ilk kez profesyonel bir fotoğraf makinesi alacaksınız inanın son dönemlerde çıkan başlangıç seviyesindeki bir makine rahatlıkla işinizi görecektir.

Yalnız belirtmek isterim, bu konuda 2 farklı görüş var. Yok kardeşim ben bu işe hevesliyim almışken en iyisini alıcam, param da var derseniz tabiki bir Nikon D850, bir Canon Mark Vveya bir Nikon Z6, Z7 veya Sony A serisi gibi üst model bir aynasıza kimse birey diyemez.

Baktınız aklınız hala karışık, hangi marka fotoğraf makinesini almanız gerektiğine hala emin değilsiniz, fotoğraf makinenizi internetten satış yapan bir site yerine, yüz yüze konuşup bilgi alabileceğiniz bir mağazaya gidip sorularınıza yanıt arayabilirsiniz.

Toparlamak gerekirse; eğer DSLR düşünüyorsanız Canon ve Nikon’dan, aynasız fotoğraf makinesi düşünüyorsanız da Fuji, Sony, Olympus, Canon ve Nikon gibi markalardan şaşmayın.

Fotoğraf Makinesi Lens Seçimi

Çoğu fotoğraf makinesi yanında kit lens ile beraber gelir. Kit lensler başlangıç için oldukça yeterli lenslerdir. Size fotoğraf makinesini satan kişinin, arkadaşlarınızın veya internete okuduğunuz kit lensler yeterli değildir, tele lens almanız lazım, portre için şu lensi almanız lazım tarzında yorum ve önerileri en azından ilk bir kaç ay göz önünde bulundurmayın.



Bırakın fotoğraf makinenize ısınıp fotoğraf çekmeye başladıktan sonra bir süre sonra neyi çekmekten hoşlandığınıza, fotoğraf çekmeye devam edip etmeyeceğinize göre ilerde hangi lensleri almanız gerektiğine siz karar verin.

Lensler ucuz oyuncaklar değil. Hiç kullanmayacağınız bir lense tonla para verip çantanızda taşıyacağınıza ihtiyacınızın hangi lensler olduğuna karar verene, fark edene kadar kit lens ile devam edin. Bu konuda bana güvenin, inanın teşekkür edeceksiniz.

Mesela ben portre fotoğrafları çekmekten hoşlandığımı fotoğrafa başladıktan aylar sonra fark ettiğimde, o ana kadar aldığım tüm lenslerden vazgeçmek zorunda kalıp, prime lenslere dönmek zorunda kalmıştım. (Zorunda kalmıştım yanlış oldu, tercih etmiştim diyelim). Haliyle ilk zamanlarda aldığım lensleri de zararına satmak zorunda kalmıştım.

Fotoğrafçılık Aksesuarları

Makinenizi ve lensinizi satın aldınız. Şimdi size bir çantaya, bir tripoda, hafıza kartlarına, kart okuyucusuna, flasha, kamera temizleme kitine ve daha birçok şeye ihtiyacınız olduğunu söyleyecekler.

Kısmen doğru ama emin olun birçok ekipmana ilk başlarda ihtiyacınız olmayacak. Benim tavsiyem yedek bir hafıza kartı ile belki yedek bir batarya…İnanın bu kadar…Diğer ekipmanlara para harcamak için daha erken, çoğunu pas geçebilirsiniz.

7 senedir bir şekilde fotoğraf çekiyorum. Çevremde fotoğraf ekipmanlarına deli paralar harcayan onlarca fotoğrafçı arkadaşım var. Ama gelin görün ki harcanan o kadar paraya rağmen makinesini çantasından çıkarmayan, bir süre sonra fotoğraf çekme heyecanını kaybeden veya zamansızlıktan fotoğraf çekmeyi bırakan bir sürü fotoğrafçı arkadaşım da var…

Fotoğraflarımı Full Frame DSLR ve prime lensler ile çektiğimi düşündüğünüzde ben de deli paralar harcadım fotoğraf ekipmanlarına. Ama fotoğraf hayatıma öyle bir girdi ki, bu saatten sonra imkanım olsa bir o kadar daha harcarım emin olun. Ama tabiki ilk başladığımda ekipmanlarımın en iyisi olması gerektiğini düşünmedim hiç. Emin olun ilk makinem 300-500 TL’ye satın alınabilecek Nikon D5000 idi ve bana fotoğrafı sevdiren makinedir kendisi. Baktım devam etmek istiyorum, o zaman makinemi değiştirip, yavaş yavaş lens yatırımı yapmaya başladım. Size tavsiyem siz de başlarda deli paralar harcamayıp, zamanla ne istediğinize emin olduktan sonra yatırımınızı yapın.

Eğer fotoğraf makinesi satın alma aşamasına kadar gelip hala kararsızsanız, yazının sonunda bulunan yorum kısmına yazarsanız, veya sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşırsanız elimden geldiğince yönlendirmeye çalışırım. Kalın sağlıcakla, ışığınız bol olsun…



Yorum (0)
Yorum yazın
Hepsini oku
 

Yorum

Hide Comments
Geri

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Paylaş