Gece Gökyüzü Fotoğrafı Çekmek İçin En Doğru Ayarlar Nasıl Olmalı?

Gece Gökyüzü Fotoğrafı Çekmek İçin En Doğru Ayarlar Nasıl Olmalı?

Gece gökyüzü fotoğrafı çekmek, manzara fotoğrafları çekmekten hoşlananların mutlaka ilgilendiği bir fotoğrafçılık dalıdır. Peki zifiri karanlıkta yıldızlar ile dolu gökyüzünü fotoğraflamak için en doğru ayarlar nasıl olmalı?

Gece fotoğrafları çekmek, gündüz yüksek enstantane değerlerinde fotoğraf çekmek kadar kolay bir iş değildir. Gündüz fotoğraf çekerken teknik bilginizin yanında kompozisyon bilginizin ve bakış açısının olması da önemliyken, gece gökyüzünü çekerken kullandığınız gövde ve lenslerden ziyade teknik bilginizin yeterli olması ve hangi ayarları kullanmanız gerektiğini bilmeniz çok önemlidir.



Gece gökyüzünün en güzel fotoğraflarını çekebilmek için doğru ayarlamamız gereken 3 bileşen var;

  • Doğru diyafram açıklığı,
  • ISO ayarı,
  • Doğru enstantane hızı.

Açık Diyafram Kullanın

Gece gökyüzünü fotoğrafları çekerken, sahip olduğumuz lensin çıkabildiği en küçük diyafram değerini kullanmamız gerekiyor.

 

Gece fotoğrafçılığı için yüksek diyafram açıklığı olan geniş açılı lensler (f/1.4, f/2.8 gibi) tercih edilmelidir. Ancak f/2.8 değeri verebilen lensler, diğer lenslere göre ne yazık ki biraz pahalıdır.

Diyafram değerlerini bu kadar kısabileceğiniz bir lensinizin olmaması, gece fotoğrafı çekemeyeceğiniz anlamına gelmez. Eğer diyaframı yeterince açamıyorsanız, daha yüksek ISO değerlerine çıkmanız veya enstantane hızını biraz daha düşürmeniz yeterli olacaktır.

Yüksek ISO Kullanın

Gökyüzü fotoğrafı çekmek, gündüz fotoğraf çekmekten birçok yönden farklıdır. Gündüz fotoğraf çekerken fotoğraflarımızda noise oluşmaması için düşük ISO tercih edilirken, gece çektiğimiz fotoğrafların karanlık çıkmaması için noise konusunda biraz taviz verip yüksek ISO değerlerine çıkmamız gerekecek.

Yüksek ISO değeri kullanarak kamera sensörünün daha fazla ışık almasını sağladımızdan, daha yavaş enstantane değerleri kullanabilir ki; bu da fotoğrafımızın daha keskin ve net çıkmasını sağlar. Ancak aradaki dengeyi iyi kurmanız lazım. Yüksek bir ISO’un fotoğrafa belirgin bir şekilde noise kattığını aklınızdan çıkarmayın. Deneme yanılmalarlar doğru ISO değerlerini bulabileceğiniz gibi, genellikle ayın durumuna göre 1600 ve 3200 arasında bir ISO değeri kullanabilirsiniz.



Enstantane Çok Yavaş Olmamalı

Bu aşamada aklınıza şöyle bir soru gelmiş olabilir; “Madem yüksek ISO fotoğrafta noise yapıyor, daha fazla ışık almak için neden enstantane hızımı biraz daha düşürmeyi tercih etmiyorum?”

Aslında cevap oldukça basit. Eğer enstantane hızını çok fazla düşürürsek, bulutlar ve yıldızlar hareket halinde olduklarından, fotoğrafınızda bu hareketin izleri çıkar.

 

İşte bu sebebten dolayı yıldızların net ve keskin çıkması için kullanacağımız enstantane hızını hesaplamamız gerekir. Neyse ki bunun için genel kabul görmüş bir formül bulunuyor. Biz de hesap yaparken bu formülü kullanacağız.

Full Frame gövdeler için;

14 mm lens ile çekiyorsanız: 500/14 = 35 saniye
16mm lens ile çekiyorsanız: 500/16 = 31 saniye
20 mm lens ile çekiyorsanız: 500/20 = 25 saniye
24mm lens ile çekiyorsanız: 500/24 = 20 saniye

Çarpanlı gövdeler için;

14 mm lens ile çekiyorsanız: 300/14 = 21 saniye
16mm lens ile çekiyorsanız: 300/16 = 18 saniye
20 mm lens ile çekiyorsanız: 300/20 = 15 saniye
24mm lens ile çekiyorsanız: 300/24 = 10 saniye

Yukarıdaki formülü kısaca açıklamak gerekirse; Full-frame gövdeler için 500 kat sayısını, çarpanlı gövdeler için de 300 kat sayısını kullanmamız gerekiyor. Kullandığımız gövdenin türüne göre “Katsayı/Odak Mesafesi” formülünü uygulayarak enstantane hızımızın ne olması gerektiğini kolaylıkla hesaplayabiliriz.

Toparlamak Gerekirse

Aslında göründüğü gibi karışık bir konu değil. Birkaç deneme çekiminden sonra doğru ayarları zaten bulacaksınız. Ancak toparlamak gerekirse;

Lensimizin sahip olduğu en açık diyafram değerinin kullanıyoruz ( f/1.4, f/2.8, f/5.6 gibi)
Yüksek bir ISO (1600-3200 arası)
Çekeceğimiz odak mesafesini kullandığınız gövdenin türüne göre lensinizin çekim odak mesafesini 500 veya 300’e bölerek referans enstantane hızımınızı buluyoruz (20sn-35sn gibi)
Işığınız bol, geceleriniz bulutsuz olsun…



Yorum (0)
Yorum yazın
Hepsini oku
 

Yorum

Hide Comments
Geri

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Paylaş