Fotoğrafa yeni başlayanlar için manuel mod, karışık ayarlar ve zahmetli bir fotoğraf çekim modu olarak görülse de, bu tamamen yanlış ve taraflı bir görüştür.
Aslında manuel mod fotoğraf makinesinin en basit ve en doğal çekim modudur. Fotoğrafçının doğru pozlama yapabilmek için uygun gördüğü enstantane, diyafram ve ISO değerlerini kendisinin belirlediği, fotoğraf makinesinin müdahelesi olmadan, sitiline göre dileği ayarları yapabileceği en özgür moddur.
Otomatik Modun Dezavantajları
Fotoğrafa yeni başlayan birçok kişi, fotoğraf çekerken en iyi ayarların, fotoğraf makinesinin otomatik modda iken çektiği ayarlar olduğunu sanır. Bu düşünce kısmen doğru olabilir. Ancak bazı özel durumlarda en doğru tercih otomatik mod değildir. Otomatik modda fotoğraf makinesi fotoğrafın doğru pozlanması için kadrajı değerlendirir ve enstantane hızı, diyafram açıklığı ve ISO hakkında en doğru ayarları uygulamaya çalışır. Böylece fotoğrafçıdan kaynaklanan hataları en aza indirip, olabildiğince iyi fotoğraflar çekmenizi sağlamaya çalışır.
Buraya kadar yanlış bir durum yokmuş gibi görünsede, fotoğraf makinesi doğru pozlama yapmaya çalışırken, sizin neyi neden çektiğinizi veya ne anlatmak istediğini bilemez. Bu durum otomatik mod ile çekilen fotoğrafların her zaman istediğiniz sonucu veremeyeceği anlamına gelir.
Örneğin gün batımını veya mum ışığında bir arkadaşınızı çekmek istediniz. Eğer otomatik mod ile çekim yaparsanız, fotoğraf makineniz fotoğrafınız karanlık çıkmasın diye ortamı aydınlatmak isteyecek, ISO’yu gereksiz bir şekilde yükseltecek veya enstantane hızınızı çok fazla düşürecektir. Sonuç olarak size vereceği fotoğraf, sizin yaratmak istediğiniz gün batımı etkisinden veya mum ışığının meydana getirdiği o loş ortamdam çok farklı olacaktır.
Hızlı giden bir arabanın fotoğrafını çekmek istediğinizde de aynı problemi yaşabilirsiniz. Fotoğraf makinesi sizin ne çektiğinizi ve neden çekmek istediğini bilemeyeceğinden dolayı, arabanın fotoğrafını çekerken enstantaneyi hızlandırması gerekirken, sensöre daha daha fazla ışık girebilsin diye yavaşlatabilir. Hele uzun pozlama çekmek istiyorsanız, inatla neden sizin 10-15 saniye boyunca çekim yaptığınızı asla anlayamayacak ve sonuç olarak size saçma sapan fotoğraflar verecektir.
Buraya kadar otomatik modun dezavantajları konusunda anlaştıysak, yavaş yavaş manuel mod ile nasıl fotoğraf çekmeye başlamanız gerektiğini anlatmaya başlayalım.
Manuel Mod Başlangıç Tavsiyeleri
Manuel pozlama ile fotoğraf çekmeye başlamadan önce yapılacak ilk iş; fotoğraf makinenizin kullanma kılavuzu okumak olmalıdır. İçende ne yazdığını anlamasanız bile, fotoğraf makinenizi nasıl kontrol edeceğiniz, menülerinin içeriğinde neler olduğu gibi bilgileri öğrenmeniz başlangıç için çok yardımcı olacaktır.
Fotoğraf makinenizi aldıktan sonra durmadan otomatik mod ile fotoğraf çektiyseniz, bir anda manuel mod ile fotoğraf çekmek zor gelebilir. Manuel mod ile fotoğraf çekmeden önce, hem makinenizin çalışma prensiplerini kavrayabilmek, hem de biraz alıştırma yapabilmek için bir süre diyafram öncelikli mod ve enstantane öncelikli mod ile fotoğraf çekebilirsiniz.
Diyafram Öncelikli Mod
Diyafram öncelikli mod ile çekim yaparken, fotoğrafçı diyafram değerini belirlerken, doğru pozlama için gerekli olan enstantane ve ISO gibi ayarlarının nasıl olacağını dijital fotoğraf makinelerine bırakır..
Alan derinliğinin önemli olduğu portre veya manzara gibi bir konu çekiyorsanız diyafram öncelikli mod ile çekim yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Arka planı flu yapmak istediğinizde veya tüm fotoğrafınızın net çıkmasını istediğinizde, tek yapmanız gereken doğru diyafram değerini ayarlamanızdır. Enstantane ve ISO gibi ayarları, sizin verdiğiniz diyafram ayarına göre fotoğraf makinesi kendisi belirleyecektir.
Enstantane Öncelikli Mod
Enstantane öncelikli mod ise; fotoğrafçı enstantane hızını belirlerken, kalan diğer diyafram ve ISO gibi ayarların neler olacağını fotoğraf makinesi belirler.
Çekim süresinin önemli olduğu konularda bu modu kullanabilirsiniz. Özellikle hareket eden bir objeyi çekerken, hareketi dondurmak veya harekette devamlılık hissini vermek için bu modu kullanmanız size çok yardımcı olacaktır.
Manuel Mod İle Fotoğraf Çekmek
Diyafram ve enstantane öncelikli modlar ile bir süre fotoğraf çekip, iyice alıştırma yaptıktan sonra artık manuel mod ile fotoğraf çekmeye ve fotoğraf çekerken hissettiklerinizi özgürce yansıtmaya başlayabilirsiniz.
Başlarda doğru pozlama yapamadığınız için, karanlık veya aydınlık bir sürü fotoğraf çekeceksiniz. Yanlış enstantane hızı yüzünden flu çıkan bir sürü fotoğrafınız olacak. Ancak enstantane ve diyafram öncelikli modlarda yeterince alıştırma yaptıysanız, sıkıntınızın bilmemek değil, pratiğinizin az olmasından kaynaklandığını asla unutmayın. Fotoğrafınızın neden doğru pozlanmadığını bildiğinizden, bir daha ki fotoğrafınızda doğru ayarları yapıp, çok daha iyisini çekebileceğinizi biliyorsunuz artık.
Hata payınızı azaltmak için, manuel mod ile çekim yaptığınız ilk zamanlarda daha basit ve hareketsiz konular seçebilirsiniz. Eliniz alıştıktan sonra bir vapura binip manuel mod ile martı çekmeyi deneyip, doğru enstantane hızıyla alakalı çok iyi bir alıştırma yapabilirsiniz. Diyafram ayarı için de gün batımında bir deniz kenarına gidip, diyafram ile dilediğiniz gibi oynayıp, alıştırma yapabilirsiniz. Zamanla eliniz öyle bir alışacak ki, doğru pozlama için gereken ayarları artık düşünmeden, kendiliğinden yaptığınızı fark edeceksiniz.
Sonuç Olarak
Fotoğrafa merak sarmış ve DSLR kullanan bir fotoğrafçı olarak, ister istemez manuel mod ile fotoğraf çekmek zorundasınız. Tabii fotoğrafı bir sanat olarak görüyorsanız. Gerçekten fotoğraflarınıza kendinizden bireyler katmak istiyorsanız, standartın dışına çıkmanız şart. Otomatik modlar ile standartların dışına çıkıp, farklı komposizyonlar yakalamanız imkansızdır. Bazen birkaç stop karanlık çektiğiniz bir fotoğraf veya normalinden biraz daha fazla açtığınız diyafram sayesinde çok çarpıcı fotoğraflar çekebilirsiniz.
Durmadan pratik yapıp, stilinizi belirleyip o yönce ilerlerseniz diğer fotoğrafçılardan bir farkınız olur. Bunu ancak manuel mod ile fotoğraf çekerek başarabilirsiniz.
Işığınız bol olsun.